5 Οκτ 2009

Η επόμενη μέρα των εκλογών.........υπάρχει;;

Μία ακόμα, σίγουρα επειδοσιακή, βραδιά εκλογών έφτασε στο τέλος της. Αποτελέσματα: μία εντυπωσιακά μεγάλη νίκη του Πασόκ ή καλύτερα ήττα της ΝΔ, και μία καθόλου εντυπωσιακή, αν και απρόσμενα έξυπνη παραίτηση Καραμανλή.



Ήδη από νωρίς η συντριβή φαινόταν. Από το ότι κανένα πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΝΔ δεν είχε πάει στα πάνελ, από το πρόσωπο του Κώστα και της Δρ. Νατάσας (:P) όταν έφταναν στη Ρηγίλλης, από τις δηλώσεις Παυλόπουλου, κλπ. Ο Πάκης μόλις βγήκε η επίσημη εκτίμηση του Υπ. Εσωτερικών και έδινε 10 μονάδες διαφορά ζήτησε να αποδεσμευτεί από το Mega για λίγο. Η χαιρέκακη απάντηση της Τρέμη όλα τα λεφτά: "Φυσικά, καί όποτε θέλετε να επιστρέψετε, εδώ θα είμαστε!"

Και οι δηλώσεις Ζαγορίτη, που παρεμπιπτόντως μένει εκτός βουλής (πενθεί όλη η Ελλάδα μόλις το έμαθε) ήταν τραγικές. Οι δημοσιογράφοι του έκαναν πλάκα. Όταν ρωτήθηκε τί του είπε ο (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΩΗΝ) πρωθυπουργός και φυσικά απέφυγε να απαντήσει, ο Πρετεντέρης έριξε την φοβερή ατάκα: "κάτι θα σας είπε, δεν μπορεί. Τον είδατε, τί σας είπε; Μπράβο Λευτέρη, σαρώσαμε;"

Ο Καραμανλής διάλεξε έξυπνα να πάρει την ευθύνη και να παραιτηθεί τώρα. Είπε τη γνωστή μαλακία για το ολοκληρωμένο σχέδιο που είχε καταθέσει (μόνο αυτός το είχε δει). Ο χοντρούλης είπε: "Το 2000 αυξήσαμε εντυπωσιακά τα εκλογικά μας ποσοστά, το 2004 κερδίσαμε τις εκλογές, το 2007 πετύχαμε μια ακόμα σημαντική εκλογική νίκη". Δεν είπε: "Φέτος πήραμε τα τρία". Με αυτήν την παραίτηση, ουσιαστικά ο Καραμανλής κάνει ένα επιπλέον δώρο στον Γιωργάκη, αφού ο κόσμος θα ασχολείται για τον επόμενο μήνα με τα σενάρια διαδοχής στη ΝΔ και όχι με το τί θα κάνει το Πασόκ.




Αμέσως μετά την παραίτηση οι μνηστήρες έτρεξαν να κάνουν δηλώσεις και να εξάρουν το μεγαλείο (που καταντήσαμε...) του Καραμανλή. Αυτόν τον έμμεσο τρόπο διάλεξαν η Ντόρα, ο Αβραμόπουλος και ο Σαμαράς για να εκφράσουν ουσιαστικά την υποψηφιότητά τους για τη διαδοχή. Ειλικρινά δεν περίμενα ποτέ ότι θα μπορούσε η ΝΔ να πέσει πιο χαμηλά από τον Καραμανλή. Για άλλη μια φορά διαψεύδομαι. Η μόνη δήλωση με την οποία θα συμφωνήσω είναι αυτή του Σαμαρά, ότι δηλαδή ο Καραμανλής κατέδειξε το μέγεθος και το εκτόπισμά του. Δεν νομίζω ότι είχε κανείς αμφιβολία για το τεράστιο εκτόπισμα (κυριολεκτικά) του πρώην (δεν το χορταίνω) πρωθυπουργού.

Εκτός από την ομολογουμένως μεγάλη απώλεια του Ζαγορίτη, η ελληνική Βουλή δε θα είναι πια η ίδια χωρίς τους: Αλογοσκούφη, Πετραλιά, Παπακώστα, Αχιλλέα Καραμανλή και Αντώναρο.
 


Συγνώμη, συγκινήθηκα. Το πένθος είναι βαρύ.

Φοβερή δήλωση έκανε και ο αγαπητός υπουργός κουκούλας κ.Δένδιας: "Σας παρακαλώ πολύ να καταλάβετε ότι αυτό το κόμμα στη δύσκολη στιγμή του συγκεντρώνει το 1/3 των ψήφων του ελλ. λαού (είναι και επιτυχία θέλει να μας πει). Θα μείνουμε ενωμένοι και πιστοί στις αρχές μας σαν ένα άκρως (εδώ γελάνε) δημοκρατικό κόμμα." Είναι ο άτιμος,εε;

Μια και μιλάμε για δημοκρατία, δηλώσεις έκανε και ο Καρατζαφύρερ. Με το ανησυχητικά ανεβασμένο 5,5% δήλωσε με θράσος ότι το κόμμα του θα είναι ουσιαστικά η αξιωματική αντιπολίτευση. Το θετικό είναι ότι στους νέους ψηφοφόρους τα κόμματα της αριστεράς παίρνουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά. 11% ο ΣΥΡΙΖΑ, 10% το ΚΚΕ και 9% οι Οικολόγοι. Θα διαφωνήσω με όσους λένε ότι η αριστερά σε αυτές τις ηλικίες βγάζει 72% προσμετρώντας το 42% του Πασόκ, γιατί πολύ απλά δεν θεωρώ το Πασόκ κόμμα της αριστεράς. Αλλά και το 30% είναι ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσοστό, τηρουμένων των αναλογιών. Χαμηλότερο ποσοστό, αν και όχι αρκετά, από το πανεθνικό του έχει το ΛΑ.Ο.Σ. στους νέους ψηφοφόρους όπου βγάζει 5%.

Όσον αφορά το Γιωργάκη, πείτε με αφελή, αλλά έχω την ελπίδα ότι θα είναι τουλάχιστον σοβαρότερος από τον προκάτοχό του. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πιστεύω στον Γιωργάκη - εννοείται! Άλλωστε Πασόκ και ΝΔ ήταν πάντα οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Απλά θεωρώ ότι δεν μπορεί να πέσει χαμηλότερα από αυτό το απόλυτο τίποτα που έκανε ο Καραμανλής σε αυτό το σχεδόν εξαετές φεστιβάλ διαφθοράς και ανικανότητας. Σε αυτό θα συμβάλλει και το μέγεθος της αυτοδυναμίας που πέτυχε. Με 160 βουλευτές θα έχει το περιθώριο να ορίσει υπουργούς όποιους εκείνος θέλει, χωρίς να φοβάται τους βενιζελικούς. Αυτό φαίνεται και από το ότι στο Ζάππειο δίπλα του κάθονταν μόνο ο Παπακωνσταντίνου και ο Ραγκούσης. Αν και αμφιβάλλω ότι κάτι θα αλλάξει ουσιαστικά στην κατάσταση της χώρας. Πιστεύω ότι το Πασόκ θα δείξει ένα σοβαρότερο πρόσωπο απο ότι η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς τόσα σκάνδαλα και διαφθορά, αλλά δεν ελπίζω σε ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης.

Για να κλείσω, ήμουν μόνο εγώ, ή τους είδατε όλοι; Βγήκαν οι Οννεδίτες να πανυγηρίσουν και να εμψυχώσουν τον πρώην (απόλαυση....) πρωθυπουργό; Δεν κατάλαβαν ότι υπέστησαν μία συντριβή μεγαλύτερη και από αυτή του '81 επί Ράλλη; Μάλλον έχουν χάσει κάθε επικοινωνία με το περιβάλλον.



Επιτέλους κουραστήκαμε. Η ερώτηση τώρα είναι πότε θα κουραστούμε και από τον Παπανδρέου. Πάντως αυτή η οικογενοιοκρατία στη χώρα μας θυμίζει ανησυχητικά τους βασιλιάδες που μεταφέρουν την εξουσία από γενιά σε γενιά. Άντε και σε μερικά χρόνια να έχουμε πρωθυπουργό τον Παπανδρέου τον 4ο.

Και καλή μας τετραετία!

Π☼λεμίστρ@ Widget