17 Σεπ 2009

Στον πάτο της Ευρώπης η ελληνική παιδεία

Ως γνωστόν το σκηνικό της παιδείας στη χώρα μας κάθε άλλο από ελπιδοφόρο δείχνει. Ελλείψεις προσωπικού, ελλείψεις βιβλίων, ελλείψεις εγκαταστάσεων αποτελούν συνηθισμένο χαρακτηριστικό σε πολλά σχολεία της χώρας. Και, δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει.

Για ακόμα μια χρονιά η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις άλλες χώρες τις Ε.Ε. όσον αφορά τις κρατικές δαπάνες για την παιδεία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Δικτύου Ευρυδίκη, η οποία παρουσιάστηκε και από το Υπουργείο Παιδείας,  η χώρα μας δαπάνησε για την παιδεία το 2005 λιγότερα χρήματα από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος! Ειδικότερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα πράγματα είναι άθλια, καθώς ενώ ο μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε. είναι 7.150 ευρώ το χρόνο, η Ελλάδα δαπανά μόλις 4.600!



Μεγάλα προβλήματα έχουν επίσης τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής, τα οποία περνούν πολλές φορές μήνες ή και ολόκληρη τη χρονιά χωρίς ειδικούς εκπαιδευτικούς. Οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις για τη διευκόλυνση των μαθητών είναι, επίσης, πολλές φορές ανύπαρκτες.Ανάλογα προβλήματα ελλείψεων παρουσιάζουν και πολλά Γενικά Λύκεια της χώρας.

Συνεπώς, δεν παραξενεύει κανέναν το ακόλουθο αποτέλεσμα της έρευνας: η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στο ποσοστό φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό. 5,5%  των Ελλήνων φοιτητών σπουδάζει στο εξωτερικό, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι μόλις 2,6%. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι το μέλλον της ελληνικής παιδείας εμφανίζεται ευοίωνο...

Π☼λεμίστρ@ Widget